Skip to content
Sök

Lägerplats Lovön

Strömdalsvägen 115, Drottningholm, Ekerö

Vår vackra lägerplats på Lovö är belägen vid Lovöns västra strand 1,5 km norr om Lovö vattenverk inom Lovö Naturreservat. Här har Bromma KFUM funnits sedan minst 1940-talet.

Bromma KFUM har en lång historia på Lovön. Sedan minst 1940-talet har föreningen haft hus och verksamhet på Lovön.

Den nuvarande byggnaden Blockhuset använder vi främst till förvaring av material men det fungerar även som skydd vid dåligt väder. Men främst vill du vara på denna plats för att kunna vara utomhus, i en rofylld och vacker miljö. Under våra sommarläger har vi en badramp, flytbrygga såväl som kanoter som kan användas vid aktiviteter. Mat lagas utomhus över öppen eld vid den eldstad som finns vid vår egna badstrand. Här finns varken rinnande vatten eller el men ett fint dekorerat utedass. Vatten kan hämtas från ett tappställe vid vattenverket.

Förutom Bromma KFUM är vi även grannar med K2 Mälarscouterna som har en stuga bredvid och Vinsta Scoutkår, en inom Bromma KFUM fristående scoutsektion som ansvarar för scoutstugan Rövarkulan.

Bil från Brommaplan

Vägbeskrivning

  • Kör mot Ekerö och ta av till höger mot Lovö kyrka vid rödljusen.
  • Vid Lovö kyrka håll vänster och följ vägen mot Lovö Vattenverk, Strömsdal
  • Framme vid vattenverket håll höger upp för branta backen och kör in på området
  • Sväng höger efter byggnaderna och åk längs med vattenbassängerna
  • Fortsätt förbi de gula radhusen, efter sista radhuset är det en bom till höger. (Den är låst så man måste ha kvitterat ut nyckel)
  • Efter bommen följer du vägen fram till Rävstenen = stora stenblock som ligger på höger sida, där svänger du till vänster ner på en mindre skogsväg och följer den tills du kommer fram till en glänta, där kan du parkera.

Det går även att ta bussen ut till vattenverket och därifrån gå.

Bromma KFUM

Historian om Lovö

Bromma KFUM har en lång historia på Lovön. Sedan minst 1940-talet fram till idag har föreningen ägt och arrenderat mark och haft verksamhet och byggnader på platsen men genom åren har tre stugor brunnit ned till grunden åren 1950, 1972 samt 1981. Turligt nog har aldrig någon person kommit till skada.  

En stuga, Ulfstorp 1, ritad av arkitekt Bertil Fryklund, invigdes den 20 september 1942. Den brann tyvärr ned där den troliga anledningen var en otät skorstensstock, den 10 december 1950. Den kvarvarande underbyggnaden tak lades och fortsatte användas i verksamheten. Den bytte senare namn och kallas numera Blockhuset, vilket är den byggnad som finns kvar på platsen idag.  

Efter att den första stugan brann ner lyftes idén att bygga en stuga som var lite mer utöver det vanliga. Ytterligare en scoutstuga byggdes, Ulftorp 2, ritad av den kände arkitekten Ralph Erskine med inspiration bland annat från den samiska kåtan där det var runt elden och eldstaden man samlades och det skulle vara den centrala punkten i det nya huset. Det nya huset finansierades med försäkringspengar från den nedbrunna stugan, en del gåvor samt ett ovanligt stort bidrag från Allmänna arvsfonden. Stugan invigdes högtidligt och med en stor fest med 300-400 deltagare och press närvarande, den 24 oktober 1954. Den 14 oktober 1972 utbröt en hastig brand med anledning av en läckande gasoltub och innan brandkåren kunde larmas och hinna dit brann stugan ned till grunden, tur nog skadades ingen. Det går fortfarande att se delar av husgrunden på platsen, strax till höger om där det nuvarande dasset är. 

Ytterligare en scoutstuga, Rövarkulan, byggdes i närheten av roverscouter mellan 1930-1931. Tyvärr brann den ner till grunden våren 1981 och 1983 kom den nuvarande stugan med samma namn på plats.